ORTOMOLEKULÁRIS MEDICINA

Az egészséges homeosztázis fenntartásának érdekében, valamint legtöbb betegségállapot gyógyítása során szükség van bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, enzimek, aminosavak, zsírsavak pótlására.

Ennek mennyiségi és minőségi mutatóival foglalkozik az ortomolekuláris medicina.

A manapság „divatos"étrend kiegészítők korszakát éljük.

Tudnunk kell azonban hogy melyek azok az állapotok és melyek azok a fentebb felsorolt anyagok, amelyek esetén a normál változatos egészséges táplálkozás is fedezi a szükségletet és ugyanígy fontos pontosan meghatározni, hogy mikor mennyi plusz kiegészítésre van szükség akár per os  parenterálisan, vagy biokibernetikai orvoslás lehetőségeit kihasználva.

A pótlás irányulhat egyes hiányállapotokban a valódi deficit pótlására, farmakológiai, hatás elérésére, vagy prevenció céljára is, ezen utóbbi jól ismert például daganatos betegségekben, vagy szív -érrendszeri betegségekben folyó kutatások során.

Fontos hogy egyes vitaminok, ásványi anyagok egymás hatását, metabolizmusát is befolyásolhatják, így nem elhanyagolható, hogy mit mivel célszerű vagy éppen nem ajánlatos együtt adni (gondoljunk a vas és C-vitamin, Kalcium és foszfor,vagy cink és réz egymásra való hatására)

.Emiatt legtöbb készítmény valamilyen kombinációban tartalmazza a vitaminokat és ásványi anyagokat, pld:Kalcium+Magnézium+D vitamin, telítetlen zsírsavak+ A,D,E vitamin, aminosav komlexek, C+P vitamin+bioflavonoidok, stb.

Ugyanígy bizonyos gyógyszerek is eleve hiányállapotokat idézhetnek elő és rendszeres szedésük mellett, szükségeltetik a pótlás.

Vannak olyan tulajdonképpen fiziológiás -folyamatok, amelyek kiegészítést tesznek szükségessé pld méregtelenítési folyamatok,a fogászatban a Hg (vagy egyéb nehézfémek)terhelés megszüntetése mindig ortomolekulák kiegészítésével kell, hogy járjon.

Sajnos a mai szénhidrátban és fehér lisztben finomított vagy tartósított élelmiszerekben dús táplálkozási szokások magával hozták, hogy szinte mindenkinek van valamilyen szintű vitamin, nyomelem hiánya, nem is említve az egyes szélsőséges táplálkozási szokásokat.

Léteznek bizonyos táblázatok, ajánlások az egyes ortomolekulák szervezetbe való bevitelére vonatkozólag,de ezek ritkán veszik figyelembe az egyéb -fent leirt -faktorokat,nemek közötti különbségeket, ezért számolni kell persze a túladagolás lehetőségével is, mert nem csak  hiány, hanem többlet is felléphet,főleg ha valaki saját szakállára kezd el táplálék kiegészítők kontrollálatlan szedésébe.

Az ortomolekuláris medicina elnevezés Linus Paulingtól  származik  aki egyes esetekben és kontroll alatt igaz,hisz nem minden anyag választódik ki jól és az anyagok könnyen felhalmozódhatnak és terhelik a szervezetet.

Az ortomolekulák többlete és hiánya Mora készülékkel tesztelhető és terápia is végezhető a már egyénileg előirt diéta tartásával egyidejűleg.

A hiányjelenséget esetleg korai stádiumban még nem feltétlenül markáns tünetekkel jelzi a szervezet, a túladagolás túlzottan igénybe veszi a kiválasztó funkciókat, legtöbbször a vese és a máj működését, az elégtelen kiválasztás pedig az elemek mesenchymában való lerakódását eredményezi, mely a sejtek anyagcseréjét nagymértékben akadályozza.

A hat fontos tápanyag:a fehérjék,zsírok,szénhidrátok,ásványi anyagok, vitaminok és a víz közül a vitaminokat és ásványi anyagokat mikro tápanyagoknak is hívjuk,ezek nem energiaforrásként szolgálnak. A vitaminok ásványi anyagok nélkül nem működnek és bár néhány vitamin a szervezet tud szintetizálni, ásványi anyagot nem tud előállítani.

Szervezetben ellátott feladatuk sokrétű, szerepelhetnek sejtfelépítő szerkezeti elemként, enzimatikus folyamatok faktoraiként, elektrolit képzőként, stb . Azt hogy egy adott ortomolekula szükségességét megállapítsuk néhány paraméterükkel, tisztában kell lenni:

 -         fel szívódásuk, hasznosulásuk, raktározásuk a szervezetben (zsír oldékony és víz oldékony vitaminok)

-         provitaminok (béta -karotin)

-         hatása a szervezetre (miben segít, mi a feladata a szervezetben)

-         hiánybetegségek tünetei

-         legfőbb természetes forrásai

-         kapható készítmények

-         adagolás egyes állapotokban (nők -férfiak, csecsemő, kisgyermek, terhesség-szoptatás, alkoholizmus, gyógyszerszedés,stb)

-         kölcsönhatás más ortomolekulákka és gyógyszerekkel (szinergisták,antagonisták)

-         toxicitás, túladagolás (terhességben teragenitás!)

-         a szedés ellen javallatai

A legfontosabb vitaminok:

A, D ,E ,K ,B vitamin csoport:B1(tiamin) ,B2 (riboflavin),B5 (pantenol),B6(piridoxin),B12(kobalamin),B15 (pangamsav),

B17 (laetril), kolin, folsav ,inozitol, niacin, para-aminobenzoesav,

C, F(telítetlen zsírsavak-linolsav, linolénsav ,arachidonsav, H, (biotin) P(rutin bioflavonoid) U(metil-metionin)

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok és nyomelemek:

Kalcium, Magnézium, Foszfor, Vas, Réz,  Fluor, Klór,Króm, Kobalt, Jód, Mangán, Molibdén, Kálium, Nátrium, Szelén, Cink, Kén

Aminosavak-legfontosabb az esszenciálisak : fenilalanin, hisztidin, lizin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, valin, hisztidin

Szélesebb értelemben véve ide tartozhatnak : Acidophilus,egyes enzimek,Q10 koenzim,Superoxid-distumáz, Gluthationperoxidáz, bioflavonoidok, klorofill, ginseng,stb.

Melyek azok a betegségek, amelyekben, nagy valószínűséggel ortomolekulák hiányával számolhatunk, illetve terápiás hatást várunk azok adásától?

Az allergiák (elsősorban a fő táplálék allergiák: búza tej, cukor,de légzőszervi,vagy bőr tünetek esetén is szinte mindegyikében számolni kell hiánnyal,ugyanebbe a kategóriába tartoznak a környezeti mérgekkel,nehézfémekkel való túltelítődés esetei is,a többszörös kémia túlérzékenység.

A vastagbél dysbiosisaiban, krónikus székrekedésben,Candida fertőzésben magától adódóan felborult az emésztés-felszívódás és maga a dysbacteriosis is felemészti az egyes tápanyagokat ,még ha elegendő is jut a szervezetbe.

Bőrbetegségekben- főleg ekcémában dermatitisben recidiváló herpes fertőzésben,visszatérő gyulladásokban szervi okokkal nem magyarázható női cikluszavarokban pszichés tünetek  esetén(alvászavar,állandó fáradtság ingerlékenység)izomgörcsökben,izületi problémákban, cukorbetegségben mindig gondolni kell kiegészítésre.

Olyan antibiotikum fogamzásgátló szedése műtét utáni lábadozás, fogyókúra, sportolás, menopauza, premenstruális tünet együttes és a lista persze nem teljes.

Sajnos a napi stressz egyre fokozotabban  ér minket,mellyel -ha nem tudjuk kezelni-direkt  támadást  intézünk immunrendszerünk ellen.

Ilyenkor is szükség van ortomolekulákra.

Összességében elmondható, hogy szinte nincs olyan állapot-legyen az fiziológiás, vagy betegség-amikor ne lenne szükség jól megválasztott és hangsúlyozottan személyre szabott vitamin -nyomelem -ásványi  anyag pótlásra.