Vissza az előző oldalra

Többszörös Kémiai Túlérzékenység              

bach_200Amerikában 1951-től ismerik, kutatják MCS-ként (Multiple Chemical Sensitivity) azt a tünetegyüttest, amit a környezeti (életölő peszticidek, nehézfémek, lakás- és ipari-) mérgek idéznek elő az arra érzékeny embereken. 1994-ben az Európa Únio is felvette kutatási listájára ezt a fontos témát.
A betegek egyidejűleg fennálló szerteágazó panaszokkal jelentkeznek, ami allergiaszerű, vagy pszichés betegség gyanúját kelti. Azonban a tünetek pontosan nem egyeznek a felmerült kórképekkel, valamint az ilyen betegségek gyógyítására használt gyógyszerek többnyire hatástalanok.


 A TÜNETEK:
- szem körüli vörös, vagy bama karikák, szemhéj duzzanat, égő érzés a szemben, szemhéjakban, ugyanitt viszketés is.
- Szagérzékenység, vagy a szaglás csökkenése tartósan vagy átmenetileg.
- Bőrtünetek: viszkető, égő érzés körülírtan vagy kiterjedten, vörös foltok váratlan megjelenése és elmúlása. Aknészerű, nehezen elmúlasztható bőrjelenségek az arcon, ritkábban nem típusos kiütések a törzsön.

migrn_240
- migrén,
- alvászavar,
- testsúly ingadozás,
- a menstruációs ciklus és vagy a szexuális funkció zavarai,
- reumaszerű fájdalmak, annak típusos izületi jelenségei nélkül.
- főleg gyermekeken csontfájdalmak, amit növekedési fájdalmaknak szoktak nevezni. -torokfájdalom, nyelési panaszok, rekedtség,
- hajlam felsőlégúti gyulladásszerű tünetekre,
- pajzsmirígy, tüdő vagy vesebetegség gyanúját keltő panaszok.
- előfordulhatnak "majdnem ájulás szerű" rosszullétek.

A pszichés tünetek közül
- a hangulati élet labilitása,
- melankólia,
- hirtelen indulati kitörések,
- levertség, depresszió, szorongás, félelmek, pánik jelenségek.
- fokozatosan állandósul egy testi- szellemi fáradtság érzése, majd ugyanazt a teljesítményt csak a korábbinál sokkal nagyobb erőfeszítéssel lehet elérni. -feledékenység, emlékezet gyengülés is jelentkezhet.

A betegek tünetei a felsoroltakból egyénileg állnak össze.

A TKT / MCS nem pszichés megbetegedés, hanem olyan betegség, amit a kémiai károsító anyagokkal megterhelt környezet vált ki az arra érzékenyekből.

Nem is valódi allergia, mert a vegyszerekkel való összeférhetetlenség nem is tekinthető allergiának. Ezek a környezeti ártalmak hosszú ideig csendben hatnak, amíg a szervezet még egyensúlyban van velük.


A TKT tünetegyüttesét kiváltó környezeti mérgek a MORA készülékkel allergia- és összeférhetetlenség tesztjében szerepelnek, mérhetőek, MORA terápiával a szervezetből eltávolíthatók.

Vissza az előző oldalra